Interactieve wand

Wil je de ontwikkeling volgen?

Innoveren op je eigen woongroep met een interactieve huiskamer wand

In Co-creatie met Stichting Sherpa in Baarn is er afgelopen jaar door Buro BIG en projectgroep MVG hard gewerkt aan het ontwikkelen van een interactieve beamer wand ter ondersteuning van een bijzondere woongroep aan de Berkelstraat 17-23 in Baarn. De specifieke wensen voor het ordenen van het picto-plan systeem en de wens voor extra ondersteuning bij onder- en overprikkeling, bij moeilijk verstaanbaar gedrag ( MVG ) van de cliënten, hebben inmiddels geleid tot het ontwikkelen en testen van 4 apps die de bewoners al volop gebruiken.

Een Sfeer app, een Pictoplanner app, een Muziek app en een Snoezel app.

Apps die iedereen kan bedienen

Bij de software, die wij zelf voor deze wand ontwikkelen, staat steeds het uitgangspunt bedieningsgemak centraal. De cliënten op deze woongroep zijn ernstig meervoudig beperkt, het ontwikkelingsniveau vraagt om eenvoud en het minimaliseren van risico op verdwalen in de software en geconfronteerd worden met verwarrende pop-ups met keuzes. Door de apps zelf te bouwen kan je die zo inrichten dat ze overzichtelijk en duidelijk blijven. Ook is het hierdoor mogelijk om een systeem dat al werkt digitaal na te bouwen zoals de picto planning op deze woongroep, de cliënten hoeven dan niet opnieuw te leren hoe het functioneert. 

Picto planner
Interactieve muziek wand

Inter-Actieve uitdaging

De huiskamerwand wordt met een beamer en sensor interactief gemaakt. Het grote beeldvlak biedt de mogelijkheid om in te spelen op fysieke interactie maar er is op de woongroep ook behoefte aan snoezelen, sfeer en rust. Een plant of een aquarium bijvoorbeeld, die anders op deze woongroep niet mogelijk waren kunnen nu veilig op de wand worden geprojecteerd.

 

De komende periode wordt de mogelijkheid om spellen op de wand te spelen, eenvoudig video’s en foto’s te bekijken aan de wand toegevoegd. Ook is er een boeken app in ontwikkeling. 

De begeleider wil ook wat!

Als EVB begeleider word je vaak geconfronteerd met overprikkeling van de cliënt. Daar hoort bij dat uit frustratie de woonomgeving het vaak moet ontzien. Een muur die niet kapot kan en die een centraal punt vormt voor dagritme planning, het bekijken van video’s of foto’s, maar ook de cliënt kan ondersteunen in zijn overprikkeling maakt het werken met deze doelgroep net niets makkelijker en overzichtelijker. Met een druk op de wand bedien je het systeem en navigeer je eenvoudig door de apps.

Interactieve wanden

"Ik ben José van den Berg, visuele content maker voor ruimtelijke beleving. Interactieve wanden, zoals deze, maak ik in opdracht van musea en opdrachtgevers met een speciale communicatie wens. Het ontwikkelen van de MVG wand is een waardevolle uitdaging op meer gebieden dan alleen content creatie. In mijn persoonlijke omgeving word ik vaak met moeilijk verstaanbaar gedrag geconfronteerd, de interactie daarmee boeit mij enorm. De proeftuin die Sherpa voor dit project biedt is een prachtige leeromgeving voor nuttige innovatie. "

Wil je de ontwikkeling van de Interactieve MVG wand volgen? Laat dan je gegevens achter.

Let op! je ontvangt een mail met een link om te bevestigen.

Bezoek mijn website voor meer informatie over andere projecten